juusefin

Alla inlägg den 27 maj 2015

Av Josefine Bygghammar - 27 maj 2015 20:36

Att en skolklass står och säljer bröd vid ett marknadsstånd på en marknad är ingen nyhet. Att eleverna tar till sig mycket kunskap av att genomföra det är inte heller någon nyhet. Men om man inte för en dialog med eleverna och pratar om vad man lär sig genom att göra det är det lätt att det glöms bort. Det är viktigt att man hela tiden arbetar för synligt lärande!

Som ni redan har förstått ska min klass ha ett marknadsstånd på en marknad, på Tjällmo marknad.

Det huvudsakliga syftet med detta är INTE att samla pengar till klasskassan. Nej det huvudsakliga syftet är just det ovannämnda, LÄRANDE.

Ca: 2 veckor innan marknaden börjar klassens förberedelser.

Till att börja med har vi några historielektioner. Vad är en marknad? Vad betyder det Egentligen? Har det alltid funnits marknad i Tjällmo? Om inte, hur länge har den då funnits?

Här är det lätt att koppla målen till både elevens historiska referensram samt historia kring sin egen hembygd.


Mycket intressanta frågor väcks och det blir lätt för eleverna att referera till sin egen historia.

När introduktionen är genomförd kommer nästa steg. Hur bemöter man kunder? Hur är man en trevlig säljare? Vi kopplar in mål som är knutna till socialt samspel.

Efter detta steg är det dags att börja prata om vad man mer måste kunna för att vara en bra säljare, vilket givetvis för in elevernas tanke på matematik, vilket hela marknadsprojektet inspireras av!

Vi börjar med att prata om växling och kör gemensamma uppgifter på smartboarden. Sen får eleverna arbeta praktiskt med olika växlingsspel.

Sen får eleverna, om de vill, baka hemma och ta med sig till marknadsståndet för att sälja. Då tränar de såklart enheter, såsom liter dl, ml etc..

När vi vet hur många olika sorters bakverk vi har att sälja får eleverna sätta priser. Hur mycket kostar 5 bullar? 10 bullar? Är det dubbla priset eller blir det billigare ju fler man köper?

Eleverna sitter i grupper och prissätter och därefter tar vi en gemensam diskussion i klassen och bestämmer tillsammans, demokrati.!

Eftersom att bakningen är frivillig har klassen också köpt in godis för att sälja. Godiset är i lådor och måste paketeras innan eleverna kan prissätta detta.

Eleverna delas in i grupper och ombeds diskutera hur mycket godis det är rimligt att vara i varje påse. Till sin hjälp får de en våg. Här får vi in begreppen gram, hg och kg.

När eleverna bestämt vikten fördelar de jämt i påsarna. En av godislådorna innehöll fruktkolor, vilket betyder att eleverna fick träna på att sortera och gruppera så det blev ungefär lika många olika smaker i varje påse.



Därmed får vi in svenska, stavning, skriva på datorn mm.

Till godispåsarna ska det även skrivas etiketter. För att avancera den övningen också lägger vi in demokratiska diskussioner om hur utformningen ska se ut. Hade fröken själv fått bestämma hade det varit rosa rosor på alla, men eftersom vi är en klass och som också kommit långt i arbetet med att man kommer fram till beslut genom omröstning bestämde vi tillsammans hur de skulle se ut och att alla målar dem på samma vis.!

Även bild får vi in! ;)

Sedan ska eleverna får skriva om vad de lär sig av att arbeta entreprenöriellt samt även tillverka skyltar.

Under själva marknaden är ju hela stunden där ett tillfälle av lärande. Matematik av att sälja, socialt samspel av att möta och träffa nya människor. Svenska genom att skriva och hålla koll på hur mycket vi säljer.

Och efterarbetet av marknaden innehåller ju också en hel mängd med olika matematiska uppgifter. Hur mycket sålde vi i timmen i genomsnitt? Hur mycket tjänade vi?
Etc etc...

Att arbeta entreprenöriellt ökar inte bara samspelet i klassen, utan det utvecklar eleverna i deras tro på att de kan och fixar att genomföra detta i verkligheten med verkliga pengar. Eleverna lär sig också att ta betalt vis swisch och kontokort.

För mig är det inga problem att arbeta med eleverna en lördag, för den glädje och vinning man får utav det, är helt fantastisk!

Och kan inte eleverna delta på marknaden eftersom det är en lördag, får de ändå vara med i planeringen och förberedelserna eftersom det ingår i den ordinarie undervisningen!

Imorgon och på fredag fortsätter våra förberedelser och det är underbart att se eleverna klura, diskutera och producera!

Och det bästa av allt - eleverna ser själva att de lär sig utav det och att det är ett arbetssätt, inte ett "tjäna pengar till klasskassan-projekt"!


Läroplanen är mycket positiv till entreprenöriellt lärande, vilket gör mig fantastiskt glad!

Såja, nu ska jag vila och hämta nya krafter för ännu en fantastisk arbetsdag med mina elever!

Presentation


En bloggande fröken som skriver om livet i och utanför skolan. Arbetar från och med i höst som Förstelärare inom IKT och entreprenörskap. Lever tillsammans med min kock och lever för att få ut det bästa av varje dag.


Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards